2017. április 17., hétfő

Türelem, húzott rétest terem!


Pétervári Irén gyakorlott mozdulataiban nem volt különleges titok, csak egy! A rétestészta kinyújtásához TÜRELEM és IDŐ kell. A tésztához nem kellett sok hozzávaló, - ezen meg is lepődtünk - viszont kézzel kellett összegyúrnunk, ami felért egy konditermi edzéssel. Amíg "pihent" a tészta, addig szorgos kezek a tölteléket készítették elő, volt aki almát reszelt és volt aki a túrót keverte össze.




Ezek után kinyújtottuk a tésztát.
Árgus szemekkel figyeltük, mitől marad a tészta egyben és nem szakad el? Lassan és türelmesen kellett az asztal közepére helyezett gombócot kézfejjel a tészta alá nyúlva úgy széthúzni, hogy ne szakadjon el.



A kinyújtott tésztát zsírral meglocsoltuk, zsemlemorzsát és a különféle töltelékeket túrót, meggyet, mákot, almát szórtunk rá. Feltekertük és türelmetlenül vártuk, hogy kisüljön az első tepsi, majd a második és a harmadik. :)
Újra szép estét töltöttünk együtt a recept-csere csapattal. A friss rétes illata egy-két járókelőt is becsalogatott az utcáról.
Következzen a recept, bár ezt látni és tapasztalni kell!



Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál só
  • 1 l langyos víz
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat kimérjük és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától ill. a kezünktől. Lágy tésztát kell kapnunk.
  2. Miután elkészülünk a tésztával, négy részre osztjuk cipót formálunk, tetejüket megkenjük olvasztott zsírral és lefedve 20 percet pihentetjük.
  3. Következik a legnehezebb fázis, a tészta "kihúzása". Két kézzel óvatosan alányúlunk és kézfejünket rázogatva óvatosan nyújtjuk minden irányba, míg hajszál vékony nem lesz és akkora, mint az asztal.
  4. Ezután  a vastag tésztavégeket mind a négy oldalon lefejtjük.
  5. A tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk és egyenletesen rákenjük a kiválasztott tölteléket.
  6. Felhajtjuk a rétes oldalát, ide is teszünk a zsírból és a töltelékből.
  7. A téglalap hosszabbik oldalánál a terítő segítségével óvatosan felhajtogatjuk.
  8. Mi mindkét irányból csináltuk, így keskenyebb, de kiadósabb rudakat kaptunk.
  9. Méretre vágtuk és tepsikbe raktuk. Tetejüket megkentük zsírral.
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Túró töltelék:
  • 1 kg túró
  • kis pohár tejföl
  • 3 tojás habja külön felverve
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg porcukor
  • pici fahéj
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
Marlok Nikolett gasztroblogger bejegyzése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése