2015. december 15., kedd

Sváb specialitás




A Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Tájház, a Lustige Zwerge Nemzetiségi Óvoda, a Reményi Margit Tánccsoport, a Napsugár Óvoda és a Heimatverein Egyesület összefogásával adventi hétvégét szerveztünk a Templom téren.


Schokátzné Taller Marika és Reményi Ági a standnál


A Tájház a kulináris vendéglátást vállalta. Cservenyi Magdi ötlete alapján úgy döntöttünk, hogy "Eimochtknyeil"-t (zsemlegombócot) készítünk, és azt egy pár frankfurti főtt virslivel és mustárral kínáljuk. A solymári sváb hagyománytól eltérően a knödlit most nem  a húsleveshez – ez a Templom téren körülményes is lett volna -, hanem virslihez adjuk.


Würstchen mit Eimochtknyeil

A frissen sülő gombócok illata és látványa sokakat a standhoz csalogatott. Olyanokat is, akik nemrégen költöztek Solymárra, és kíváncsiak voltak a helyi szokásokra, a hagyományokra és a kulináris különlegességekre. Ezek az alkalmak  lehetőséget adnak egy jó beszélgetésre, egymás megismerésére. Az már biztos, hogy a stand bevételéből nem fogjuk a Tájház kertjét kiépíteni, viszont új ismerősökre tettünk szert és sok érdeklődő solymárival találkoztunk. Bebizonyosodott, hogy a Tájházban meghirdetésre kerülő sváb főzőtanfolyamra nagy az érdeklődés. A fiatalok meg szeretnék tanulni a hagyományos ételek készítését. Terveink szerint májustól indul a sváb főzőtanfolyam.


Pakó Peti közel 700 gombócot sütött a két nap alatt




A vendégek jóízűen falatoznak


Az Eimochtknyeil az ünnepnapok étele volt. A solymári svábok a tyúklevesbe vagy a húslevesbe tették. Emlékszem anyukám kezére, ahogy formálta a gombócokat, amiből itt-ott még kikandikált egy-egy félig felázott zsemlekocka. A gombócok szabályossága nem volt előírás, de nekem mégis jobban tetszettek a sima felületű, gömb alakú formák. Én ma is ilyeneket készítek. Frissen, ropogósan, melegen, csak úgy magában is ízlett nekünk, gyerekeknek, egyiket ettük a másik után.


Itt a receptje Pakó Emi nagymamájától:


Eimochtknyeil (sváb zsemlegombóc)

Hozzávalók:

6 száraz zsemle

3 egész tojás

1csomag petrezselyem

3 dl langyos tej

só, bors, csipet sütőpor

olaj

Elkészítés:

A zsemléket kockára vágjuk, langyos tejjel felöntjük majd kinyomkodjuk.  Beletesszük az egész tojásokat, az apróra vágott friss petrezselymet, egy csipet sütőport, ízlés szerint sót és borsot. Jól összegyúrjuk, vizes kézzel 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és forró olajban kisütjük.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Hilda! Áruld el, mi a titka, hogy ilyen szép kis gombócok lesznek? :) Nekünk mindig tallérok lesznek, sütéskor összeesnek... Köszönöm válaszod, Rita

    VálaszTörlés